maria-t-hart-slider3.jpg

Maria 't Hart-Schippers

docent viool en altviool

“Ik inspireer leerlingen om samen ‘the magic’ te beleven.”


Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Ondertussen geef ik al bijna veertig jaar viool,- en altvioolles op verschillende muziekscholen. Eerder in het Waterland boven Amsterdam, later op Muziekschool Amsterdam.


Kun je iets vertellen over de manier waarop je les geeft?

Met mijn man Bert ’t Hart -organist, pianist en dirigent- geef ik , Maria 't Hart -violiste en altvioliste-met veel plezier les aan leerlingen van jong tot oud. We inspireren hen om muziek te maken en te doen wat wij ook het liefste doen, namelijk samen 'the magic' beleven. We treden maandelijks op met onze koren en ensembles en geven concerten in Amsterdam en daarbuiten. Ik ben trots op onze muziekschool-ensembles Stoere strijkers, Golden Angels en Wonderful Music. Die laatste heeft al drie keer de Amsterdamse Muziekprijs gewonnen!

Erg blij ben ik met de mogelijkheid die de muziekschool geeft om Bert en mij op onze manier les te laten geven. Doordat de kinderen veel samenspelen en Bert hen goed kan begeleiden op de piano, stellen we onze leerlingen in staat om écht muziek te maken. Daarnaast geeft violiste, en mijn dochter, Ruña ’t Hart regelmatig workshops aan de verschillende ensembles. Het sociale aspect van het samenspelen, de lol die de kinderen dan met elkaar hebben, is ook heel belangrijk bij de ontwikkeling van muzikaal talent bij kinderen.


Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Op de een of andere manier lukt het me om al mijn leerlingen, met welk niveau dan ook, mooi te laten spelen. Ik denk dat het komt door de goede technische achtergrond die ik van mijn mentor en grote inspiratiebron Coosje Wijzenbeek heb meegekregen. Zij is de beste vioollerares van Nederland en heeft me veel bijgebracht met betrekking tot lesgeven. Daarnaast speelt denk ik ook mee dat wanneer je langer lesgeeft, je ook steeds meer kennis opbouwt. Die kennis wordt dan met de jaren ook makkelijker om over te dragen.


Wat doe je buiten de muziekschool?

Ik speel veel in binnen,- en buitenland. Voornamelijk in klassieke ensembles maar bijvoorbeeld ook in een Jiddische muziekgroep. Naast het musiceren heb ik ook zeven jaar professioneel geacteerd.


Waarom geef je graag les?

Ik vind het zo leuk omdat ik dat het liefste doe. Het lesgeven inspireert mezelf ook. Het is een levendig beroep waar ik me erg prettig bij voel. De combinatie van lesgeven en zelf spelen is voor mij heel aangenaam.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Eigenlijk houd ik van bijna alle vormen van muziek.


Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Een tijdje geleden vertelden de ouders van een leerling van een jaar of negen een leuke anekdote. De familie zat aan tafel te eten en de vader vroeg aan mijn leerling wat ze zo leuk vindt aan het vioolspelen. Het meisje antwoordde heel oprecht met: ‘Muziek maakt me gelukkig!’. Dat is prachtig om te horen.


Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Ik heb regelmatig contact met de ouders van leerlingen. We hebben persoonlijk overleg en ze worden regelmatig uitgenodigd voor kleine –en grotere uitvoeringen die meerdere keren per jaar plaatsvinden.


Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als er écht muziek wordt gemaakt. Dat kun je nooit helemaal sturen; het gebeurt soms ineens tijdens een ensemble-les bijvoorbeeld, of een uitvoering. Inééns wordt er onderling goed gecommuniceerd en klinkt de muziek fantastisch en magisch.

opleiding

Wat: viool/barokmuziek
Waar: Conservatorium van Amsterdam

 

geeft les in de talen

Nederlands, Engels