FVS_2578-DeStrijkers-samenspel-viool-klassiek-jongeren-horizontaal.jpg

Iefke Wang

docent viool


“Geweldig als opeens datgene lukt, wat eerder ondenkbaar moeilijk leek.”


Kun je iets vertellen over jezelf en de manier waarop je lesgeeft?

Van één van mijn leraren heb ik in de traditie van de Hongaarse vioolschool les gehad. Daarin is leren ontspannen erg belangrijk voor het maken van een mooie toon. Dat pas ik ook toe in mijn lessen. Verder probeer ik mijn leerlingen zelfstandig te maken door het leerproces inzichtelijk te maken en hen het principe van studeren bij te brengen. Op deze manier kunnen de leerlingen thuis ook goed studeren. Ik begeleid leerlingen op de piano zodat samenspel ook aan bod komt en een muziekstuk al snel mooi klinkt.


Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik ben erg geduldig en vind het leuk om het beste uit een leerling te halen. Daarnaast deel ik dolgraag mijn liefde voor muziek. Klezmer, tango en barok vind ik bijvoorbeeld prachtig. Ik vind het geweldig als bij een leerling opeens datgene lukt, wat eerder ondenkbaar moeilijk leek. Zelf speel ik op hoog niveau piano en begeleid ik mijn leerlingen altijd in de les en op uitvoeringen.


Wat doe je buiten de muziekschool?

Naast klassieke muziek in verschillende orkesten, speel ik ook Argentijnse tango met het Carel Kraayenhof Ensemble en klezmer in The Klezmer Society. Ook geef ik schoolvoorstellingen over de kinderboeken van Ida Vos met The Klezmer Society. www.joodsemuziek.nl, hetkoffertjevanidavos.nl, www.carelkraayenhof.nl


Waarom geef je graag les?

Ik word blij van het persoonlijke contact met leerlingen en ik vind het fantastisch om leerlingen de viool en zijn mooie klanken te laten ontdekken.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Ik houd erg van klassieke muziek, vooral barok, tango en klezmer.
Mijn favoriete muziekstuk is het strijkkwintet in C van Schubert. Zoals bijvoorbeeld deze uitvoering https://www.youtube.com/watch?v=p5hPdIhTrd4


Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Ik heb leuke herinneringen aan één van mijn eerste leerlingen toen ik bij de muziekschool kwam. Ze was pas vier en deed alles heel precies na wat ik voordeed. Ik legde uit dat haar linkerpols ook moest ontspannen, en liet haar wuiven als de koningin en daar lachte ik bij. Dat bleef ze toen elke dag thuis ook doen: lachen en wuiven alsof het bij het vioolspelen hoorde. Erg schattig!


Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Ik heb altijd direct contact met de ouders, bij jonge leerlingen nodig ik hen regelmatig bij de les uit zodat ze thuis mee kunnen helpen tijdens het oefenen. Ook met de leerlingen van oudere leerlingen heb ik geregeld contact via de mail, telefoon of via whatsapp.

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als ik zie dat een leerling geniet van de muziek en trots is als zij of hij zélf een hobbel overwonnen heeft.

Opleiding

Wat: viool, bijvak altviool, vooropleiding conservatorium piano, Cultuur-en Wetenschapsstudies
Waar: Messiaen Academie (ArteZ), Conservatorium Maastricht, Scuola di Musica di Fiesole (Italië), Universiteit Maastricht


Geeft les in de talen

Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Frans en eventueel Spaans