burenoverlast.png
29-03-2020

6 x oefenen op je instrument zonder geluidsoverlast

Ha! Nu je door de Coronacrisis veel thuis bent kun je lekker vaak oefenen op je instrument. Vinden wij altijd een goed idee natuurlijk! Maar de buren zijn in deze periode óók veel thuis en die wandjes lijken met de dag dunner te worden. We geven je 6 tips om het gezellig te houden met je buren en tóch lekker muziek te kunnen maken.

Tip 1 overleg met je buren 

Bel gewoon even aan bij je buurtjes. Hebben ze überhaupt last van jouw miniconcerten? Slaapt de baby op een bepaald tijdstip of gaan ze juist elke middag even naar buiten? Samen kom je vast tot een geschikt oefenmoment. Je zult merken dat er weinig ergernissen ontstaan als iedereen weet waar hij of zij aan toe is!

Tip 2 verplaats je instrument of oefenlocatie

Je piano verplaats je misschien niet zo één, twee, drie, maar het is het overwegen waard. Staat je piano bijvoorbeeld tegen een 'burenmuur', verplaats hem dan tijdelijk naar een buitenmuur. Dat scheelt contactgeluid. Je kunt ook een ruimte in huis opzoeken waarvan je denkt of weet dat anderen weinig last van je zullen hebben. Bespeel je een kleiner instrument dan is het opzoeken van een minder overlastgevende ruimte in huis een kleine moeite. Misschien is het zelfs een optie om buiten in de natuur te oefenen. Haal je meteen een frisse neus. 


Tip 3 plaats isolatiemateriaal

Een vloerkleed in de ruimte waar je oefent kan het geluid al aardig dempen.  Een extra kast tegen een burenmuur plaatsen doet ook wonderen. Wil je het serieuzer aanpakken? Dan kun je voor een paar tientjes geluiddempend schuim kopen en dat tegen je muur plakken. Bijkomend fancy effect is de 'studio-look' die je er mee creëert. ;) 

Tip 4 zoek een ingetogen muziekstuk uit
 

Het is altijd lekker om voluit en krachtig te spelen. Toch is het helemaal niet gek om, met die dunne burenmuurtjes in je achterhoofd, deze periode eens flink te oefenen op jouw ´pianokant´ in plaats van je´forte-skills'. Uiteindelijk leer je daar misschien zelfs wel meer van. 
 

tip 5 koop elektrische variant van je instrument


Niet alle instrumenten hebben een elektrische variant natuurlijk, maar met een elektrisch drumstel, piano of viool mét koptelefoon doe je je buren waarschijnlijk een enorme gunst. En vermoedelijk niet alleen in Coronatijd. 


Tip 6 wat zegt de wet

Eigenlijk geen tip, maar wél handig om te weten: de wet zegt dat je tussen 07:00 uur en 18:00 uur bij de voorgevel van je huis (dit zal ongeveer hetzelfde zijn als aan de andere kant van de burenmuur) maximaal 70 decibel mag waarnemem. Tussen 18:00 uur en 23:00 uur is dat 65 decibel en na 23:00 60 decibel.

Voor je begrip: met een blokfluit of gitaar produceer je 80 decibel, met een cello, contrabas of viool rond de 85 decibel. De meeste blaasinstrumenten en de piano komen zo rond de 92 uit en, vast geen verrassing, het drumstel produceert her meeste geluid en komt op 102 decibel. Uiteraard houdt een muur enig geluid tegen, maar je kunt er vanuit gaan dat bijna alle instrumenten, bij een beetje gezellig fanatiek spelen, over die grens heen gaan.