FVS_1252.jpg
18-11-2019

Zes tips bij het kiezen van een instrument voor je kind

Je dochter kletst al een tijdje de oren van je kop over pianoles. Haar vriendinnetje ‘zit namelijk op piano’ en die kan De Reünie al bijna, van Snelle. Maar is piano wel het meest geschikte instrument voor haar? We geven je 6 tips bij het uitkiezen van een instrument voor je potentieel muzikale kuiken!

1. motivatie, motivatie, motivatie

De belangrijkste overweging is: word je kind gelukkig van een bepaald instrument. Om een instrument onder de knie te krijgen is er een enorme berg motivatie nodig. Luister dus in de eerste plaats goed naar het muzikale hart van je kind. Als die innerlijke drive er is, kan je kind zomaar de rest van zijn leven super veel plezier beleven aan zijn instrument!

2. wat is de leeftijd van je kind

Een belangrijke factor bij het kiezen van een instrument voor je kind is zijn of haar leeftijd. Veel instrumenten kunnen pas echt goed bespeeld worden vanaf een jaar of zeven. Dat heeft te maken met het feit dat de motoriek van een kind zich nog volop ontwikkelt, net als de kracht en lengte om een instrument goed vast te houden. Is jouw kind jonger dan zeven jaar, dan kun je denken aan kleine instrumenten zoals de ukelele of de blokfluit. Maar ook aan een instrument dat klein gebouwd kan worden: de viool. Daarnaast is de piano een veel gekozen instrument voor jonge kinderen. Voordelen van dit laatste instrument zijn dat het in het bespelen gewichtloos is en de noten min of meer voor je liggen in de vorm van toetsen. Dit helpt een kind de muziek beter te begrijpen.

via GIPHY

3. Kijk naar fysieke kenmerken

Is je zoon tenger en klein van stuk, dan zal de samenwerking tussen hem en een contrabas niet bepaald vlekkeloos verlopen. Heeft je kind soepele en lange vingers, dan is een gitaar of viool fysiek gezien zijn beste vriend. Een goede grove motoriek? Lekker drummen dan! Het lijkt een open deur, maar we kennen allemaal dat zoontje met die grotere neef op saxofoonles: hij ziet zichzelf al zó op dat instrument tetteren, net als zijn neef, dat de wens om sax te spelen de beperkingen van het instrument overtreft. Dit hóeft geen probleem te zijn, want die motivatie, motivatie, motivatie maar de kans dat de muziekles een succes wordt, is groter naarmate een instrument fysiek goed bij je kind past.

4. Wat mag dat dan kosten?

Minder interessant voor je kind, maar des te boeiender voor jou als portemonnee-trekker: wat kost zo'n instrument? Sommige instrumenten zijn een stuk duurder dan andere: er hangt uiteraard een groter prijskaartje aan een piano of drumstel dan aan een blokfluit of een simpele gitaar. Je even flink kwaad maken op Marktplaats kan soms wel helpen. Bedenk je of een piano bijvoorbeeld ook echt een piano moet zijn, of dat een tweedehands keyboard ook volstaat. Dit soort vragen kun je uiteraard ook met de muziekdocent bespreken. Daarnaast zijn er fondsen die, wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, gratis instrumenten aanbieden. In Amsterdam is dat het Jongerencultuurfonds.

5. Waar speelt je kind straks op het instrument?

Het kán, lees: kán, je reinste nachtmerrie zijn als jouw zoon een echt drumstel op zijn kamer wil, terwijl Buurbaby Bert aan de andere kant van de muur slaapt. Een elektronisch drumstel óf een akoestische gitaar zijn dan wellicht een betere keuze. Moet het instrument makkelijk te vervoeren zijn, zodat je kind zowel bij jou als bij opa en oma kan oefenen? Dan kun je denken aan een viool of trompet. Grote instrumenten zoals een harp, piano of drumstel zijn dan weer niet (goed) te verplaatsen. Kiest je kind voor zo’n instrument, dan zal het tijdens de les op een leeninstrument spelen. Allemaal factoren die je mee kunt nemen in je overwegingen. 

6. Neem een proefles!

De beste manier om er achter te komen of een instrument bij je past is het instrument daadwerkelijk vasthouden en uitproberen. Een proefles is daar uitermate geschikt voor. Dat kan bij een privédocent aan huis, maar ook bij ons, Muziekschool Amsterdam. Je vraagt hier een gratis proefles aan voor het door jou gewenste instrument. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende instrumenten uit te proberen tijdens één van de twee Open Muzieklesweken die we jaarlijks organiseren. Hier kun je bijvoorbeeld de muziekles Ontdek je instrument (6 t/m 8 jaar) uitproberen. Tijdens de cursus probeer je een jaar lang verschillende instrumenten uit. Voor de oudere kinderen is er Instrument/Zang & Band (8 t/m12 jaar) of Instrument & Orkest (8 t/m 12 jaar). Tijdens deze kennismakingscursus van een jaar leer je één instrument bespelen.

via GIPHY