elijah-m-henderson-KoQxb6taoLA-unsplash.jpg
17-03-2020

6 tips om beter te oefenen op je instrument

Nu je de komende tijd veel thuis bent, kun je wél goed oefenen op je instrument. Maarreh...hoe doe je dat eigenlijk: 'goed oefenen'? Dát vertellen we je in deze blog. Check de volgende 6 tips en oefen beter dan ooit!

1. Beter kort en vaak oefenen dan lang en weinig

Je vindt muziek maken vast leuk, maar gamen of met je vrienden appen lijkt soms nét iets aantrekkelijker. Je maakt jezelf na een paar dagen lanterfanten wijs dat je 'nu toch echt minimaal een uur moet oefenen om de schade in te halen.' Nee dus. Pak gewoon je ritme weer op en studeer elke dag (minimaal) tien minuten. Als je vaak, kort oefent wordt de drempel om je instrument te pakken lager en blijf je wél in vorm. Uiteraard is dagelijks langer oefenen altijd nóg beter.

2. Oefen op een vast tijdstip en zet een stopwatch

Wat is voor jou een fijne tijd om te oefenen? Is dat na je schoolwerk, of komt het je juist beter uit direct na het avondeten? Misschien ben je wel een ochtendmusicus? Kies een tijdstip waarop je denkt dat de kans het grootst is dat je ook daadwerkelijk tien minuten of langer gaat oefenen. Zet een stopwatch voor de minimale tijd die je wilt spelen. Ben niet te streng voor jezelf en als je na de wekker nog zin hebt om door te spelen is dat alleen maar mooi meegenomen. Het voelt lekker als je een taak afrondt.


3. Speel tussendoor je lievelingsliedjes

Muziekstukken en nummers die je makkelijk afgaan geven je zelfvertrouwen en plezier in het spelen. Wissel moeilijkere stukken dus af met muziek die je zo uit je mouw schudt.

4. Neem het heft in eigen handen: ben je eigen docent

Je ziet jouw docent nu even een tijdje niet (live). In de tussentijd kun je prima je eigen docent spelen: waar moest je ook alweer op letten? Wat kan beter en wat gaat er goed? Lees de aantekeningen van je docent regelmatig even door voor je start met oefenen. Zo staat het helder op je netvlies.

5. Pak je moment of fame voor een denkbeeldig publiek

Wie is jouw grote voorbeeld? Bén hem of haar! Werk je moeder en broertje je kamer uit en pak dat denkbeeldige podium. Beeld je in dat je voor een grote zaal een soloconcert weggeeft op je cello. Gebaar wild met je hoofd en laat je strijkstok over de snaren vliegen! Nog beter: neem het met je telefoon op en kijk hoe je moves je bevallen. Voelt dat goed?


6. Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Je kent het vast: heb je net je gitaar uit z’n hoes gehaald, krijg je een appje van een vriend met een enorm dringende boodschap. Tsja, toch even reageren. Of je zit er helemaal klaar voor, staat je vader ineens in de deuropening met de vraag of je even kunt helpen met iets onnozels. Om dit soort zaken te voorkomen doe je er verstandig aan om iedereen in huis te laten weten wat je standaard(!) oefentijden zijn én je telefoon, tablet of laptop weg te bergen of op vliegtuigstand te zetten.

Veel succes en plezier met oefenen!