jonathan-chng-QKIcW_4Qlqw-unsplash.jpg
15-10-2019

7 tips om beter te oefenen op je instrument

Een muziekinstrument leren spelen is leuk, maar gaat niet altijd helemaal vanzelf. Goed nieuws: beter oefenen kun je leren! Als je makkelijker en dus vaker oefent word je logischerwijs ook beter in het bespelen van je instrument. Check dus de volgende 7 tips en oefen beter!

1. Beter kort en vaak oefenen dan lang en weinig

Iedereen heeft wel eens zo’n week: je viool hangt al sinds de laatste les in z’n jasje aan de kapstok. En ondanks dat je muziek maken echt wel leuk vindt, vooral als het goed gaat, wordt de berg om te oefenen hoger en hoger, je hebt ook zoveel andere dingen te doen! Nu moet je van jezelf toch minimaal een uur oefenen om de schade in te halen. Nee dus. Pak gewoon je ritme weer op en studeer elke dag (minimaal) tien minuten. Als je vaak, kort oefent wordt de drempel om je instrument te pakken lager en blijf je wél in vorm. Uiteraard is dagelijks langer oefenen altijd nóg beter.

2. Oefen op een vast tijdstip en zet een stopwatch

Wat is voor jou een fijne tijd om te oefenen? Is dat nadat je uit school komt, of komt het je juist beter uit direct na het avondeten? Misschien ben je wel een ochtendmusicus? Kies een tijdstip waarop je denkt dat de kans het grootst is dat je ook daadwerkelijk tien minuten of langer gaat oefenen. Zet een stopwatch voor de minimale tijd die je wilt spelen. Ben niet te streng voor jezelf en als je na de wekker nog zin hebt om door te spelen is dat alleen maar mooi meegenomen. Het voelt lekker als je een taak afrondt.


3. Speel tussendoor je lievelingsliedjes

Muziekstukken en nummers die je makkelijk afgaan geven je zelfvertrouwen en plezier in het spelen. Wissel moeilijkere stukken dus af met muziek die je zo uit je mouw schudt.

4. Neem het heft in eigen handen: ben je eigen docent

Je ziet jouw docent maar eens in de zoveel tijd. En zeker met een vakantie voor de deur duurt het een potje voor je weer nieuwe tips & tricks krijgt. In de tussentijd speel je zelf voor docent: waar moest je ook alweer op letten? Wat kan beter en wat gaat er goed? Lees de aantekeningen van je docent regelmatig even door, voor je start met oefenen. Zo staat het helder op je netvlies.

5. Pak je moment of fame voor een denkbeeldig publiek

Wie is jouw grote voorbeeld? Bén hem of haar! Werk je moeder en broertje het huis uit en pak dat denkbeeldige podium. Beeld je in dat je voor een grote zaal een soloconcert weggeeft op je cello. Gebaar wild met je hoofd en laat je strijkstok over de snaren vliegen! Of drum wild alsof je mainstage Lowlands staat. Nog beter: neem het met je telefoon op en kijk hoe je moves je bevallen. Voelt dat goed?


6. Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Je kent het vast: heb je net je gitaar uit z’n hoes gehaald, krijg je een appje van een vriend met een enorm dringende boodschap. Tsja, toch even reageren. Of je zit er helemaal klaar voor, staat je vader ineens in de deuropening met de vraag of je even kunt helpen met iets onnozels. Om dit soort zaken te voorkomen doe je er verstandig aan om iedereen in huis te laten weten wat je standaard(!) oefentijden zijn én je telefoon, tablet of laptop weg te bergen of op vliegtuigstand te zetten.

7. Kom eens kijken bij optredens van Muziekschool Amsterdam

Het hele jaar door zijn er optredens van leerlingen en docenten. Zo’n concert kan je veel inspiratie geven. Je ziet andere kids op een podium staan, waar jij misschien nog niet gestaan hebt. En als wel, dan voelt het misschien goed te zien en horen dat anderen het ook best spannend vinden, of je kunt je juist aan andere kinderen optrekken. Het is ook leuk om docenten te zien: dat niveau haal jij misschien later ook wel! Bekijk hier de agenda met alle optredens bij Muziekschool Amsterdam.

Veel succes en plezier met oefenen!