FVS_8636.jpg

Academie & excellence Audities

Laat je zien en horen!

Om toegelaten te worden tot een van de talentprogramma's van Muziekschool Amsterdam doe je auditie. Deze vinden elk jaar rond juni plaats. Ook als je (nog) geen leerling bent bij de muziekschool en elders in de stad muzieklessen volgt, ben je welkom om jouw talent en motivatie te laten zien en horen. Zeer gemotiveerde en getalenteerde muzikanten van 9 t/m 20 jaar kunnen auditie doen voor de academies klassiek, jazz of pop. Ná een succesvolle auditie ben je welkom bij de Academie van je voorkeur. 

Academie, - en excellence-audities juni 2021

De audities vinden in 2021 plaats op de onderstaande data:

 • Academie Klassiek locatie Centrum-Oost
  zaterdag 19 juni juni
 • Excellence Klassiek, locatie Zuid
  zaterdag 26 juni: alleen strijkinstrumenten en zang
  woensdag 30 juni: alleen piano
  donderdag 1 juli: piano en overige instrumenten (geen strijk en zang)
 • Jazz Academy locatie Centrum-Oost
  zaterdag 26 juni
 • Pop Academy locatie Centrum-Oost
  zaterdag 26 juni

sluitingsdata aanmeldmogelijkheid

Je kunt je aanmelden voor de audities t/m de volgende data:

 • VERSTREKEN Academie Klassiek & Excellence Klassiek maandag 7 juni 2021.
 • Jazz Academy maandag 14 juni 2021.
 • Pop Academy maandag 21 juni 2021.

Over het moment van jouw auditie wordt ná de sluitingsdatum contact met je opgenomen.

meld je via onderstaande groene button aan

Voorbereiding auditie Pop Academy, Jazz Academy, Academie Klassiek

Bij je aanmelding voor de auditie voeg je bij voorkeur een link naar een live-opname van jezelf toe aan het aanmeldformulier. 

Voor de auditie vragen we je om twee contrasterende stukken, waaruit duidelijk je affiniteit met het genre hoorbaar is, voor te bereiden. In totaal is ongeveer 5 tot 10 minuten speeltijd per auditie beschikbaar. Het is natuurlijk voor iedereen van belang dat je goed voorbereid bent en dat de auditie prettig verloopt.  

De commissie let op de volgende aspecten:

 • Niveau afhankelijk van leeftijd en aantal lesjaren
 • Talent blijkend uit muzikaliteit, techniek en samenspel
 • Creativiteit
 • Motivatie
 • Affiniteit

Leerlingen voor de Academie Klassiek doen auditie zonder begeleiding van een pianist en zonder begeleiding van een CD etc.

Mocht je meer informatie nodig hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met leon.van.mil at muziekschoolamsterdam.nl voor informatie over de Jazz Academy, met Joachim.Bosboom at muziekschoolamsterdam.nl als je meer wilt weten over de Pop Academy en met Angenieta.de.Bie at muziekschoolamsterdam.nl voor vragen over Academie klassiek. Veel succes gewenst met de voorbereidingen.

Voorbereiding auditie Excellence Klassiek

Een auditie duurt in totaal ongeveer 25 minuten (incl. spelen, overleg commissie en kort gesprekje). Gedurende deze auditie laat je horen en zien wat je muzikaal en technisch te bieden hebt. Heb je pianobegeleiding nodig bij de auditie? Laat het van te voren even weten.

Een goed auditieprogramma bestaat uit:

 • Losse techniek (toonladder- en akkoordenspel). Je speelt enkele toonladders en (gebroken) akkoorden en laat hierbij wat variaties horen in uitvoeringswijze zoals deze bij het betreffende instrument gebruikelijk zijn.(bijv. legato/staccato, langzaam/snel, diverse streek- of aanslagsoorten, majeur/mineur).
 • 2 Etudes, verschillend van elkaar in karakter
 • 2 wat langere of 3 wat kortere repertoirestukken*, verschillend van elkaar in stijlperiode, karakter, toonsoort.

*uitsluitend stukken afkomstig uit het klassieke repertoire die origineel voor het instrument zijn gecomponeerd. Dus bijv. geen popnummers, salonmuziek, 4-mains, filmmuziek en dergelijke. Componeer je zelf? We willen graag een stuk horen.

De moeilijkheidsgraad van techniek en repertoire dient in overeenstemming met je leeftijd te zijn.
Een korte muzikale test kan deel uitmaken van de auditie. We vragen je bijvoorbeeld een eenvoudig melodietje na te spelen, bij een gegeven voorzin een nazin te bedenken of bij een melodietje een paar akkoorden te bedenken (piano). 
Na je auditie is er een kort gesprek met de auditiecommissie waar je je motivatie voor Excellence Klassiek kunt toelichten.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Peter.Kranen at muziekschoolamsterdam.nl. Veel succes gewenst met de voorbereidingen.

Hoe verder?

De commissies die de audities beoordelen zijn samengesteld uit met name externe commissieleden. Leerlingen voor de Academie Klassiek doen auditie zonder begeleiding van een pianist en zonder begeleiding van een CD etc. Op deze manier kan de commissie alle auditanten op dezelfde wijze beoordelen.
Heb je na je auditie bericht ontvangen dat je bent toegelaten tot de academie van jouw keuze? Gefeliciteerd! Je volgende stap is je in te schrijven voor het lesprogramma.