IMG_0138.jpg

Reisverslag: Jazz Focus bigband in New York

De Jazz Focus bigband van Muziekschool Amsterdam kreeg de unieke kans om een week lang als groep naar New York te reizen. Op 23 oktober was het zover! De Jazz Focus Bigband stapte in het vliegtuig voor een onvergetelijke uitwisselingsreis naar New York.

De band werd voor deze reis uitgenodigd door Marc Mommaas (directeur van de New York Jazz Workshop) en door Mark Gross (directeur van New Jersey Performing Arts Center) voor een uitwisseling met studenten van Jazz for Teens. Door deze ervaring konden deze jonge talenten vakkennis op doen en zich als persoon en muzikant verder ontwikkelen. Het was echt een onvergetelijke ervaring!

 

 

Kick- off to NY

Om de reis af te trappen gaf de Jazz Focus Big Band o.l.v. Lorenzo Mignacca een fantastisch concert op 20 oktober in Blue Stage van het Conservatorium van Amsterdam. Op deze bijzondere avond werkte de Amerikaanse jazz saxofonist Mark Gross met de band en werd de CD van Jazz Focus gepresenteerd.

Het vertrek

Op maandagmiddag 23 oktober vertrokken de muzikanten met het vliegtuig vanuit Schiphol naar New York. De groep bestond uit 19 leerlingen, Leon van Mil (docent en coördinator van de jazzafdeling van Muziekschool Amsterdam) en bandleider Lorenzo Mignacca.

 

New York Jazz Workshop van Ron Horton

De groep begon op dinsdag 24 oktober met een workshop door jazztrompettist Ron Horton namens  New York Jazz Workshop in Michiko Studios. De focus lag op groove, meer naar elkaar luisteren en dynamics.

 

Orkestworkshop van de John Yao 17-Piece Instrument big band

In de avond was het tijd voor een jamsessie in de jazzclub Smalls in Greenwich Village. Het grootste deel van de band heeft deelgenomen aan de sessie en durfden het aan om met hun muzikale talent te “battelen” met de jonge New Yorkse muzikanten. Jazzy-Synergie was het resultaat.

Orkestworkshop van de John Yao Bigband

De volgende dag kregen ze een orkestworkshop van de bandleden van de John Yao bigband in de Michiko Studios. De secties van de Jazz Focus Big Band werden onder handen genomen door saxofonist Tim Armacost, drummer Andy Watson, trombonist John Yao en trompettist Nick Marchione. Tot slot volgde er nog een inspirerende workshop.

 

Optreden in Greenwich House Music School

Op woensdagavond hebben de JFBB en John Yao 17 Piece Instrument big band in een ‘double bill’ opgetreden in de zaal van Greenwich House Music School. In dit goed bezochte optreden speelden beide bands een set. Een gastoptreden van Tim Armacost bij de JFBB was één van de hoogtepunten.Optreden in Silvana

Op donderdag 26 oktober trad de Jazz Focus bigband op in de vermaarde jazzclub Silvana in Harlem. De jazzclub, gelegen in een kelder midden in Harlem, was in 2015 ook al bezocht door onze band Junior Jazz Unlimited onder leiding van Peter Guidi. Het bijzondere optreden in een uitstekende sfeer, werd hoog gewaardeerd.

De buitengewoon talentvolle, in New York woonachtige trompettist van Nederlandse bodem Ian Cleaver, was ook van de partij. Ian is zelf voormalig Jazz Focus lid en samen bliezen ze het publiek omver met hun optreden.

Optreden in Salmagundi Club

Op vrijdag 27 oktober mocht Jazz Focus optreden in één van de mooiste en oudste panden in New York, de Salmagundi Club in Greenwich Village. De bigband trad daar op voor de NL Club die in Salmagundi hun concerten organiseert. De band is daar met trots gepresenteerd als Nederlands jeugd paradepaardje van de Jazz.

Het concert was eigenlijk al op straat begonnen door een spontane actie van een deel van de Big Band hetgeen veel enthousiaste teweeg bracht. Het publiek in de Salmagundi Club trakteerde de bigband op een staande ovatie. De toegift maakte de avond super en compleet zowel voor de band als voor het publiek.

Bezoek aan New Jersey Performing Arts Center (NJPAC)

Directeur Mark Gross verwelkomde de JFBB voor een meeloopdag met het Jazz for Teens programma. Een ochtend vol groepslessen, ensemble-lessen en jamsessies. De bigbandleden kregen samen met de Jazz for Teens leerlingen les van onder andere Mark Gross en oud Art Blakey’s Jazz Messenger, de 80 jarige Valerie Ponomarev. Na de lunch volgde, voor een volle zaal, optredens van bandjes  samengesteld uit JFBB en Jazz for Teens leden, gevolgd door een set van de JFBB en afgesloten door een jamsessie waar ook de leraren aan meededen.

Tot slot ontstond er een openhartige Q&A over de liefde voor jazz en hoe je muziek en school combineert.

Wij bedanken alle sponsoren, fondsen en donateurs voor dit bijzondere project.

Dit project wordt gesteund door: