1561986778785-KETI-KOTI-2019-8126.jpeg

Keti Koti workshopmiddag


Muziekschool Amsterdam organiseert samen met het Tropenmuseum Junior, Untold en drummer Eddy Veldman een gratis workshopmiddag waar je meer te weten komt over de herdenking en de viering van Keti Koti. 

We beginnen de middag met een introductie door mati's van Sabi Suriname (de huidige tentoonstelling in het Tropenmuseum Junior). Daarna krijg je een dansworkshop van Untold of een percussieworkshop van Eddy Veldman. We sluiten de dag af met een feestelijke presentatie voor alle ouders. 

Wat is Keti Koti?

Ketikoti betekent 'verbroken ketens' en verwijst naar de boeien waarmee de slaven vastgezet werden. Tijdens de Keti Koti feestdag op 1 juli herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij en kijken we samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.

Keti Koti begint ieder jaar met de Bigi Spikri optocht van het Waterlooplein naar het Oosterpark. Het is een kleurrijke optocht. De mensen in deze optocht dragen traditionele kleding en mooie versieringen, en dansen op de swingende muziek van looporkesten en brassbands. 

De officiële herdenkingsceremonie, die volgt op de optocht, vindt sinds 2009 plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Daarna is het tijd voor feest! Tijdens het Keti Koti-festival in het Oosterpark kan je genieten van muziek, dans en heerlijke Surinaamse maaltijden. 

Keti Koti is niet alleen om de slachtoffers te eren, maar ook om mensen bewust te maken van de gevolgen van dit slavernijverleden. Dit is namelijk nog steeds voelbaar in onze samenleving. 


Praktische informatie

De middag vindt plaats op onze locatie Centrum-Oost (Nieuwe Kerkstraat 122), en het is van 11:00 tot 13:30.
Alle kinderen tussen de 8 en 15 jaar zijn van harte welkom om mee te doen!
Deelname is gratis, maar je moet je wel even aanmelden via de knop hieronder.

Tropenmuseum Junior

Tropenmuseum Junior is in 1975 opgericht. Het is het eerste kindermuseum van Nederland en één van de eerste van Europa. Tropenmuseum Junior staat bekend om het aansprekende museumconcept (zien, aanraken, beleven en meedoen) en heeft als algemene doelstelling het stimuleren van een open blik op de wereld.

Sabi Suriname

Er is een bijzondere ontdekking gedaan onder het Tropenmuseum. Op verdieping min 7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt. 

In Sabi Suriname kom je veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld is verbonden. 

 

 

Untold

Untold biedt een uniek aanbod aan kinderen, jongeren en volwassenen als het gaat om beoefenen van kunstdisciplines op het gebied van Afrikaanse dansstijlen, muziek, theatervormen en kunst.

Untold vindt het van belang om jongeren, en Afro Nederlandse jongeren in het bijzonder, bewust te maken van hun collectieve identiteit, historie en toekomstperspectief. Om een autonome burger te worden is het van belang dat jongeren hun maatschappelijke positie kennen en versterken binnen de samenleving. Untold richt zich op empowerment, talentontwikkeling, cultuureducatie en professionele producties.

Eddy Veldman

De drummer Eddy Veldman is een van de oprichters van het Surinam Music Ensemble en speelt daarmee een unieke mix van bebop en traditionele Surinaamse muziek. Hij is een veelgevraagd sessie- en studiomuzikant. Eddy doceert slagwerk aan de Muziekschool Amsterdam en heeft zijn eigen Eddy Veldman Drum Academy. 'Veldman is een briljant drummer met een vloeiende, polyritmische stijl, waarin hij Surinaamse elementen uit de kaseko en kawina universeler heeft gemaakt' (Volkskrant, 14 september, 1998).