pop corner 8378-samenspel-les-zang-jeugd-horizontaal.jpg

Rosanne Knaapen

Docent zang & kennismakingscursussen

"Ik geef kinderen graag het gevoel dat ze ergens goed in zijn."

Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Op mijn achtste ben ik begonnen met gitaarlessen. Kort daarna ging ik ook op zangles en in een bandje spelen. Al vanaf mijn zestiende wist ik dat ik muziekles wilde geven. Andere mensen en kinderen inspireren met muziek vind ik het mooiste wat er is. 

Toen ik achttien werd begon ik aan het Conservatorium van Utrecht. Meteen na mijn studie ben ik op scholen aan de slag gegaan als vakdocent muziek. Later ben ik me meer en meer gaan specialiseren in zang.

Toen ik in aanraking kwam met CVT (Complete Vocal Technique) was ik meteen verkocht. Sindsdien heb ik meerdere malen in Kopenhagen gestudeerd en vlieg ik nog steeds regelmatig op en neer om me meer te verdiepen in deze zangtechniek en me verder te ontwikkelen als zangeres.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je les geeft?

Ik ga in eerste instantie uit van het enthousiasme wat een kind heeft voor muziek. Ik begin laagdrempelig zodat ik kinderen meteen een succes-ervaring kan meegeven. Muziek hoeft niet moeilijk te zijn als het concreet, overzichtelijke en met veel enthousiasme word aangeboden. Ik sta met heel veel energie voor een groep kinderen en werk op een speelse manier aan de muzikale ontwikkeling.

Tijdens mijn zanglessen vraag ik naar de wens van een zanger. Ik wil weten wat jou prikkelt en welk lied of welke stijl jij wilt leren. Ik geloof dat elk geluid mogelijk is om op een gezonde manier te produceren. Met behulp van concrete tools help ik een zanger om het lied van zijn/haar dromen te kunnen zingen.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik ga uit van de wensen en het enthousiasme van een leerling en speel daarop in. Bij oudere leerlingen geloof ik heel erg in het faciliterend lesgeven. Het is voor mij belangrijk dat we in de les op zoek gaan naar wat een leerling wil leren en daar gaan we mee aan de slag. Ik geef concrete tools die aansluiten op de wens zodat een leerling er direct zelf mee aan de slag kan gaan. Ook buiten de les.

Wat doe je buiten de muziekschool?

Zoals ik eerder al beschreef ben ik regelmatig in Kopenhagen te vinden. Hier ontwikkel ik mezelf continue als zangeres en sta ik op het podium.


Waarom geef je graag 

Omdat de magie van muziek onderschat wordt. Dagelijks zie ik kinderen tijdens mijn lessen helemaal opleven. Ik wil kinderen graag het gevoel geven dat ze ergens goed in zijn, dat geeft zelfvertrouwen.
De energie en waardering die ik daarvoor terug krijg is fantastisch.


Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als ik leerling helemaal zie stralen van geluk tijdens het spelen of zingen.

Opleiding

Wat: Docent Muziek, Complete Vocal Technique
Waar: Conservatorium Utrecht, Complete Vocal Institute Kopenhagen

geeft les in

Nederlands, Engels