FVS_0356-samenspel-docent-concert-jongeren-horizontaal.jpg

Peter Veenhuizen

dirigent jeugdorkesten & docent ukelele


Wat doe je bij de muziekschool en daarbuiten?

Ik ben orkestdirigent van de junioren en jeugdorkesten van de Muziekschool Amsterdam en Amsterdam Noord én van het Amsterdams Studenten Orkest. Daarnaast ben ik docent ukelele en geef ik directieles aan het Conservatorium van Amsterdam, dirigeer ik een koor, geef ik muziekles aan kleuters op 2 verschillende scholen en ben ik voorzitter van de Stichting Jeugdsymfonieorkesten Nederland.

Waarom doe je dit werk graag?

Ik geef niet echt ‘les’. Als dirigent van jeugdorkesten geef ik leiding aan het samen muziek maken. Een orkest is veel meer dan een groep jongeren die samen spelen; het gaat om de groep, de lol, de muziek, en de kick van concerten geven. Maar ook om de samenhorigheid, problemen delen, jezelf mogen zijn, muzikale en persoonlijke ontwikkeling. En dat alles binnen de veilige omgeving die onze orkesten al jarenlang zijn.

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Als je als dirigent een favoriet muziekstuk hebt, heb je een probleem, want er zijn zoveel mooie stukken! Het voordeel van dirigent zijn is dat je héél veel mooie stukken met je orkesten mag spelen en dat je de kans krijgt om de orkesten mooie muziekstukken te leren en de muzikanten, op elk niveau en van verschillende leeftijden, mee kunt nemen door alle eeuwen, stijlen en orkestwerken heen. Daarnaast mogen de orkestleden zelf ook suggesties doen en alles bij elkaar levert elk jaar mooie, spannende en verrassende programma’s op.

opleiding

Wat: Directie, M4ME en HBO-J (nu SPH)
Waar: Conservatorium van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam