FVS_0883-solo-les-cello-jeugd-horizontaal.jpg

Maximiliano Segura Sanchez

Docent Cello

 

Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Ik kom oorspronkelijk uit Spanje, waar ik begon met cello leren spelen. Door mijn ouders kwam ik voor het eerst in contact met muziek, niet alleen klassiek, maar vooral ook een heleboel andere verschillende muziekstijlen zoals rock, jazz, flamenco en wereldmuziek. Later ben ik afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam met een bachelor en master in cello en historische uitvoeringspraktijk. Mijn cello leraren waren Maarten Mostert en Viola de Hoog, die me beide hebben geholpen tot de muzikant die ik nu ben.

Mijn carrière als barok cellist begon past later. Het duurde meer dan tien jaar voordat ik voor het eerst in aanraking  kwam met een barokinstrument, of beter gezegd, een moderne imitatie van een barokinstrument. Tijdens mijn studie in Amsterdam kwam ik bij cellist Anner Bylsma, een van de helden uit mijn kindertijd. De relatie met Bylsma was voor mij van onschatbare waarde. Ik heb gedurende tien jaar lessen, advies en gesprekken gehad die me hebben doen groeien als een beter persoon en muzikant, waarbij ik bewustzijn heb opgebouwd over de plaats van de uitvoerder in de muziek, niet alleen in de barokmuziek en Bach, een van Bijlsma's idolen, maar gewoon in de muziek.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je les geeft?

Ik combineer de technische aspecten van het instrument met het bouwen van muzikaliteit in relatie tot de behoeften van elke leerling. Een andere heel belangrijk aspect waar ik vanaf het begin de focus op leg is het samenspelen. Door samen te spelen stimuleer je het oor en de onafhankelijkheid van de leerling om te ontwikkelen. 

Wat doe je buiten de muziekschool?

Ik speel in verschillende barokensembles. Daarnaast volg ik een masteropleiding in Musicologie, een van mijn andere passies. 

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Dit vind ik wel een moeilijke vraag, maar als ik echt één muziekstuk moet kiezen, dan wordt het Le poème de l'extase van Alexander Scriabin.

Waarom geef je graag les?

Ik vind het lesgeven en onderwijs echt een dankbaar beroep. Dat is niet alleen omdat je mensen helpt om muziek leren maken, maar ook omdat  je mensen helpt om beter psychologisch te ontwikkelen door creativiteit en plezier. 

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Er zijn veel aspecten van lesgeven waar ik blij van kan worden: De verrassing van mijn studenten na het ontdekken van iets nieuws, wanneer je als docent het resultaat ziet van het harde werken van jouw leerlingen, of de blijdschap tijdens een orkestrepetitie of concert.

opleiding

Wat: Ik heb eerst de studie Grado superior de música gedaan aan het Conservatorio Superior de Música de Málaga. En daarna de Bacheloropleiding in cello aan het Conservatorium van Amsterdam en de Masteropleiding in barokcello en oude muziek. 

Geeft les in de talen: Nederlands, Engels en Spaans.

Kvk: 67215165