FVS_8425-solo-les-hobo-jeugd-verticaal-nonprint.jpg

Machteld van Duijn

docent hobo

“Muziek maken voelt als diep gelukkig zijn.”


Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Ik kom uit een echte muziekfamilie! Mijn broers en zussen zijn net als ik naar het conservatorium gegaan. We speelden veel samen en zaten in allerlei ensembles en orkesten. Ik bespeelde vier verschillende instrumenten, namelijk: piano, hobo, viool en ik zing. Ik begon al op jonge leeftijd met les geven.


Kun je iets vertellen over de manier waarop je les geeft?

Ik heb jarenlange ervaring in het lesgeven van leerlingen tussen de zes, en vijfenzeventig jaar. Ik geef geen les volgens een vast protocol maar pas de les aan op de leerling die ik voor me heb. Ik geef ensemble- en rietenmaak lessen (het leren maken van je mondstuk op de hobo: het hoborietje) en eens per jaar organiseer ik voor mijn leerlingen een voorspeel-avond. Ook help ik leerlingen graag met het instuderen van orkeststukken.


Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik denk dat het prettig is voor een leerling dat ik goed aanvoel wat hij nodig heeft. Daarnaast geef ik studiegerichte creatieve oplossingen.

 

Wat doe je buiten de muziekschool?

Ik speel in verschillende ensembles en geef daar regelmatig concerten mee. Ik zit in Barok-ensembles, omdat ik ook alle barokhobo's bespeel.


Waarom geef je graag les?

Muziek geeft veel geluk en daar wil ik anderen ook van laten proeven. Ik word vrolijk van hobo spelen; muziek maken is echt een wondermedicijn en hierin les geven dus ook.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Ik speel graag muziek van Bach. Jazzmuziek vind ik fijn om naar te luisteren maar ik luister ook graag naar cello, gitaar en orgelmuziek.


Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Het contact met oudere leerlingen is weer anders, sommige weten precies wat ze willen spelen en komen ook vaak met orkest partijen aan om in te studeren. Hierin hoef ik dan minder te sturen.


Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Ik vind het fijn als de leerling vrolijk en enthousiast de deur uit gaat. Soms krijg ik zelfs appjes van een leerling. Laatst nog: “Het ging heel goed op het concert in het orkest, blij :-) je tips hebben super geholpen! “ En dat is zo fijn.

opleiding

Wat: hobo, medisch Analist Pathologie Obductie assistent, muziekdocent op school
Waar: Conservatorium: Utrecht, Rotterdam, Amsterdam

geeft les in de talen

Nederlands, Engels