FVS_1692-samenspel-concert-viool-cello-jongeren-verticaal.jpg

Jaap Franken

docent cello

“Ik probeer uit iedere leerling, op zijn eigen niveau, het maximale te halen.”


Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik kom uit een muzikaal gezin. Mijn vader Wim Franken was componist, beiaardier, pianist en pianodocent. Ik ging naar de muziekschool en het jeugdorkest in Amersfoort en daarna naar het conservatoriumopleiding in Utrecht. Buiten de muziek ben ik een liefhebber van schilderkunst; vooral de kunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw spreekt me aan. Verder ben ik vrijwel iedere zomer in de bergen te vinden. Vele jaren ook tussen en op de ‘vierduizenders’ in de Alpen.


Kun je iets vertellen over de manier waarop je les geeft?

Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in de techniek van het cellospel. Kom je bij mij op les, dan leer je in eerste instantie heel methodische dingen zoals je houding en de grepen. Vervolgens doen we er telkens een stapje bij. In elke fase spelen we leuke, passende stukken en proberen daar ook muzikaal zo ver mogelijk mee te komen, om daarna weer snel verder te gaan.

Naarmate de leerling vordert, komt er ook steeds meer vrijheid om eigen stukken te kiezen. Ook in genres waar ik minder in thuis ben. Ik hoop op zelfstandige cellisten die de hele cello overzien als ze aan het eind van de middelbare school zijn. Met intussen ook de handigheid en het plezier dat je krijgt van samenspel binnen of buiten de muziekschool.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik denk dat mijn kwaliteiten als docent liggen in het feit dat ik kalm ben en systematisch doorwerk.
Ook met leerlingen die op bepaalde punten minder sterk zijn werk ik rustig en op de lange termijn gericht.


Wat doe je buiten de muziekschool?

Ik heb altijd veel in kleinere bezettingen gespeeld, in verschillende ensembles. Op dit moment speel ik met een pianist en in een strijkkwartet.


Waarom geef je graag les?

Graag breng ik mijn ervaringen op muzikaal en technisch vlak over op leerlingen en probeer uit iedere leerling op zijn eigen niveau het maximale te halen.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Ik heb een heel brede belangstelling maar als ik er iets uit vind springen is dat wel: kamermuziek en pianomuziek van Beethoven en Schubert maar Bach is natuurlijk ook top en een heel stel romantische en hedendaagse componisten vind ik ook geweldig.

 

 

opleiding

Wat: cello
Waar: Conservatorium van Utrecht

geeft les in de talen

Nederlands, Engels, Duits