Heleen Oomen.jpg

Heleen Oomen

DOCENT KLARINET

 

Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Ik kom uit een muzikaal gezin: mijn vader is pianist en componist en mijn zus is violiste. Ik ben begonnen met spelen op mijn zevende. Onze voorspeelmiddagen waren vroeger altijd in de Bachzaal, naast de muziekschool in de Bachstraat! Ik heb altijd gehouden van samenspelen en deed dit ook thuis met mijn gezin.


Hoe geef je les?

Ik vind het belangrijk dat leerlingen (naast dingen als het technisch beheersen van het instrument, of noten leren lezen, of tellen, of zingen, samenspelen en noem het maar op) leren dat mooie muziek maken een proces is dat tijd, geduld en liefde vergt en dat dat proces, hoewel uitdagend, heel leuk en waardevol kan zijn.  Er is in mijn les ook veel plaats voor zelfexpressie en humor.  

 

Doe je nog iets buiten de muziekschool?

Naast de muziekschool ben ik uitvoerend musicus, vooral in de kamermuziek-setting, ben ik privé-klarinetdocente, redactrice van literatuur, maak ik grafische ontwerpen door middel van linoleumsnijden en schrijf ik graag.

 

Waarom geef je graag les?

Omdat het een enorme kick is een leerling te zien groeien en bloeien! En omdat muziek me gelukkig maakt en ik dat erg graag overbreng.

 

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Ik kan niet kiezen! Dus zeg ik maar: Brahms 4e symfonie.

 

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Ik had ooit mijn allereerste lesdag op de Muziekschool Amsterdam. Ik was een beetje zenuwachtig, want alles was toen nog nieuw! Dat merkte een leerling en die zei: ‘Gaat niet zo lekker, hè?’ Dat vond ik hilarisch en opmerkzaam. Gelukkig gaat het nu goed.

 

Wanneer word je echt gelukkig van je werk als muziekdocent?

Wanneer mijn leerlingen fouten maken, eventjes balen: ‘ik kan het niet!’, en het vervolgens niet opgeven en gewoon doorzetten! Dat is een van de belangrijkste lessen die ik probeer aan te leren.

 

 

Opleiding

Opleiding:

Conservatorium van Amsterdam, vooropleiding (2004-2006), Bachelor of Music (2006-2011) en Master of Music (2011-2013).

Geeft les in de talen: 

Nederlands en Engels.