FVS_2463-samenspel-concert-zang-jeugd-horizontaal.jpg

Gerlinde Esser

docent zang

“Ik vind het fantastisch om leerlingen te zien groeien op het podium!”

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?

Mijn specialisatie is pop, jazz, R&B en alles wat daar tussenin zit. De lesmethode die ik gebruik is per leerling weer anders, want iedere stem is anders! Wel gebruik ik regelmatig de CVT (Complete Vocal Technique) methode, omdat dit van toepassing kan zijn op veel stemsoorten. In de eerste helft van de les doen we een warming-up en techniek oefeningen. Daarna is er veel ruimte voor de leerlingen om hun eigen creativiteit kwijt te kunnen en nummers te kiezen die zij graag willen zingen. Uit ieder nummer valt wel iets te leren!

In de Pop Amsterdam lessen (zangles in combinatie met bandles), richten we ons er vooral op hoe je de song in een band zingt. We letten dan op presentatie, microfoontechniek en het luisteren naar wat de andere muzikanten doen. Naast bestaande nummers maken we ook eigen songs!


Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik denk dat ik goed in staat ben mijn passie en enthousiasme voor muziek en zingen over te brengen op mijn leerlingen. Met alle les-ervaring heb ik een goed idee van wat bij iedere leerling past, zodat iedereen zich op z’n eigen manier kan ontwikkelen.


Wat doe je buiten de muziekschool?

Naast het lesgeven treed ik op in verschillende formaties. Ik heb op veel leuke plekken gestaan zoals het Amersfoorts Jazz Festival, Breda Jazz Festival, Uitmarkt en Cristofori. Ik vind het belangrijk om dat te blijven doen. Naast het feit dat ik het erg leuk vind om op te treden, kan ik die ervaringen ook weer overbrengen op mijn leerlingen.


Waarom geef je graag les?

Lesgeven is echt mijn passie! Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen en jongeren te werken en om ze te zien groeien op het podium.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Dat is moeilijk kiezen. Ik houd echt van veel verschillende dingen; van Ella Fitzgerald en Etta James tot Beyoncé en Ariana Grande…en nog veel meer!


Wat is je leukste herinnering aan jezelf als leerling?

Mijn leukste ervaring als leerling is dat mijn lerares op een gegeven moment zei; “ Zou jij niet eens op een open dag van het Conservatorium gaan kijken?” Terwijl ikzelf helemaal niet in de gaten had dat het al zo goed ging in de lessen. Ik was gewoon altijd met muziek bezig, dus dit was een heel groot compliment voor mij toen ik dit hoorde!

Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Ik vind het contact met ouders erg belangrijk. Als ik de ouders van leerlingen zie, bijvoorbeeld bij uitvoeringen, zeg ik ook altijd dat ze altijd contact met mij kunnen opnemen over de voortgang van de lessen of als er verdere vragen zijn.


Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Echt gelukkig word ik als ik de leerlingen blij de zangles zie verlaten en ze het gevoel hebben dat ze weer een stukje beter zijn geworden dan de vorige les. En op de uitvoeringen van mijn leerlingen, ben ik natuurlijk ook altijd apetrots!

opleiding

Wat: Jazz Vocals
Waar: Conservatorium van Amsterdam

geeft les in de talen

Nederlands, Engels