amp 2017 3336-Jazzkids-samenspel-concert-trompet-saxofoon-jazz-jongeren-horizontaal.jpg

Frank Anepool

docent trompet

“Trompetspelen brengt me dichter bij mezelf. Het is een spirituele weg. Ik geniet ervan als leerlingen de passie voor het spelen ervaren en daardoor zichzelf beter leren kennen.”

Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Als jongetje van 8 jaar kreeg ik mijn eerste lessen op cornet. Dat was bij de brassband in mijn geboortedorp. Ik was meteen gegrepen door het spelen en dat is nooit meer weggegaan. Na de middelbare school ging ik dan ook naar het Conservatorium van Amsterdam waar ik trompet studeerde bij Peter Masseurs.

Daarna heb ik bij Susan Williams aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag baroktrompet gestudeerd. Het spelen zonder ventielen op een natuurtrompet is een geweldige uitdaging en ik vind de klank geweldig! Het is niet voor niets dat de trompet van oudsher wordt bespeeld bij belangrijke ceremonies.

Als trompettist heb ik een ruime concertpraktijk opgebouwd. Hierin speel ik onder andere op baroktrompet, met en zonder correctiegaten, klassieke trompet zonder correctiegaten, historische cornet en natuurlijk op moderne trompetten. Muziek met pop/jazz-invloeden en hedendaags repertoire behoren tot mijn stijlen. Jaarlijks speel ik vele concerten en werk regelmatig mee aan opnames.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?

Lesgeven is vooral goed luisteren. Iedere leerling/student is anders en daar pas ik mijn les op aan. En natuurlijk deel ik mijn passie voor het spelen en is er veel samenspel. Ik zit graag aan de piano om mijn leerlingen te begeleiden en het plezier van live muziekmaken te laten ervaren.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik wil het beste voor mijn leerlingen. Lesgeven doe ik graag en ik vind het een prachtig vak. Door mijn jarenlange ervaring heb ik veel kennis in huis die ik graag deel. Ik heb op alle niveaus lesgegeven van beginners tot hoofdvakstudenten aan het conservatorium. Ik ben erg veelzijdig en heb een brede muzikale interesse. Als klassiek geschoold trompettist ben ik ook thuis in andere stijlen.

Waarom geef je graag les?

Ik vind het fantastisch om anderen het plezier en de passie voor het spelen over te brengen omdat dat voor de rest van je leven is.

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Ik hou teveel van muziek om er één uit te kiezen. Mijn roots liggen bij de cornet. Daar kom je veel stukken tegen die een gezongen stijl hebben. Daar hou ik van, maar ook de virtuoze kant van het instrument vind ik erg mooi.

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

De mooiste herinneringen zijn de momenten waarop ik heb kunnen lachen met een leerling om vervolgens weer serieus aan de slag te zijn. Gelukkig komt dat vaak voor.

Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Iedereen is altijd welkom in mijn lessen. De meeste ouders zie ik dan ook voor, tijdens of na een les, maar natuurlijk ook bij leerlingenconcerten. Ik ben communicatief en hou ervan om de mensen om mijn leerlingen heen te kennen. Zo kan ik mijn lessen ook beter op de leerling afstemmen.

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als ik zie dat een leerling zichzelf kan zijn en dat daardoor haar/zijn muzikale en creatieve mogelijkheden goed uit de verf komen. Ik vind het prachtig als ik zie dat dat ook mijn leerlingen voldoening en plezier geeft.

Bekijk hier de website van Frank

opleiding

Wat: Ik ben afgestudeerd voor baroktrompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en trompet en schoolmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Geeft les in de talen: Nederlands, Duits en Engels.