FVS_6477.jpg

Floor Bastiaans

docent Muziekplein

"Ik word heel gelukkig als kinderen zelf naar me toe komen met muzikale ideeën voor tijdens de les."

Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Al vanaf de basisschool was mijn interesse in muziek maken helemaal duidelijk. Op het voortgezet onderwijs heb ik eindexamen muziek VWO gedaan op zang en piano. Eenmaal in Amsterdam heb ik in verschillende pop/rock bandjes gespeeld en van jongs af aan schrijf ik eigen liedjes. Ik heb meerdere cursussen van het Complete Vocal Institute gevolgd en geef sinds 2009 ook zelf zangles. Dit lesgeven wilde ik vervolgens graag uitbreiden en nadat ik werd toegelaten op de opleiding M4ME en deze afgerond had, kon ik dit ook waar maken.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je les geeft?

Ik geef naast Muziekpleinlessen ook muziekles voor de klas. Ik geef mijn lessen met veel enthousiasme en humor, maar ik kan ook streng zijn als ik vind dat dat nodig is. Ik gebruik het liefst veel verschillende instrumenten, maar sta het meeste met een ukelele voor de groepen.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik ben altijd mezelf, dus "what you see is what you get".

Wat doe je buiten de muziekschool?

Ik schrijf eigen liedjes en ik trad best vaak op. Dat is er de laatste jaren even niet van gekomen omdat ik het druk had met kinderen krijgen en meer voor de klas staan dan op een podium. Maar zo langzamerhand begint het wel weer te kriebelen. Ik wil in ieder geval mijn liedjes nog eens goed opnemen.

Waarom geef je graag les?

Ik vind het geweldig om te zien wat muziek met kinderen van alle leeftijden en ook volwassenen kan doen. Zelfs als het bepaalde kinderen niet zoveel doet. Iedereen heeft wel iets met muziek, maar niet iedereen wil er zelf iets mee doen. Dat vind ik ook mooi aan lesgeven: zien dat iedereen verschillend is. Ik houd zelf natuurlijk enorm van muziek en ik vind het dan ook een voorrecht om er ook in te werken.

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Eigenlijk teveel om op te noemen en het hangt ook van mijn stemming af, maar iedereen die mij goed kent, weet dat ik een speciale plek in mijn leven heb voor ABBA. Favoriet nummer wisselt daarvan natuurlijk ook, maar ik zeg nu: Gimme Gimme Gimme.

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Een jongen van de bovenbouw die zich altijd goed amuseerde tijdens de muzieklessen maar zich altijd heel bescheiden en verlegen opstelde, vroeg een keer na de les: "mag ik even op de piano spelen juf? De piano was net nieuw aangeschaft op de school en ik zag hem er al naar kijken tijdens de les. Dus ik zei tegen hem: "natuurlijk, ga je gang". Speelde hij helemaal uit zijn hoofd Lady Madonna van de Beatles. Toen zei ik tegen hem: "Dat ga jij dus vanaf nu vaker doen hé, dat begrijp je zeker wel?!". Sindsdien geef ik hem altijd de bladmuziek mee van wat we spelen en heeft hij Lady Madonna ook uiteraard tijdens een voorstelling op school gespeeld!

Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Wisselend. Wanneer ik kinderen in de klas lesgeef is dat contact met ouders natuurlijk minder dan tijdens de Muziekpleinlessen. Maar ouders kunnen met vragen altijd bij me terecht!

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als kinderen zelf naar me toe komen met mooie muzikale ideeën voor tijdens de les en als ze dus op die manier zelf nadenken over hoe ze willen dat het gaat klinken! 

opleiding

Wat: M4ME
Waar: Conservatorium van Amsterdam

Geeft les in de talen

Nederlands en Engels