Dywel Braaf

docent pianoKun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?

Mijn stijl van lesgeven is heel flexibel. Ik pas me aan, aan het type leerling dat ik heb. Mijn uitgangspunt is doorgaans om de lessen leuk en leerzaam voor de kinderen te maken. Het geven van pianoles aan kinderen brengt mij vaak terug naar de tijd dat ik met piano begon. Vaak herken ik daarin obstakels en problemen die ik zelf ook als jonge leerling had. Op deze manier verplaats ik mezelf altijd in de leerling en ga ik samen met ze opzoek naar de oplossing voor hun obstakels en uitdagingen. Ik daal altijd af naar het niveau en denkwijze van de leerling wat het leuker en makkelijker maakt om ze de kennis bij te brengen. In mijn uitleg ben ik altijd zeer gepassioneerd, praktisch en speels. Op creatieve wijze neem ik de leerling mee in de wereld van pianomuziek en laat ik ze het plezier ervan inzien. Mijn aanpak wordt door leerlingen en ouders als zeer prettig ervaren.


Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Omdat ik mezelf altijd in de leerling probeer te verplaatsen en vanuit dat uitgangspunt naar een oplossing zoek. Ik geef de leerlingen het gevoel dat ze met de uitdagingen en barrières die het piano spelen met zich mee brengt er niet alleen voor staan. Dit wordt aangevuld met een dergelijke mate van discipline en verantwoordelijkheidsbesef. De leerlingen krijgen de oplossing mee en anderzijds worden ze ook herinnert aan de verantwoordelijkheid die zij zelf hebben om daar wat mee te doen.

Wat doe je buiten de muziekschool?

Buiten de muziekschool houd ik me veel bezig met het ontwikkelen van mijn pianistische vaardigheden en geef ik regelmatig optredens. Naast het uitvoeren van Klassieke stukken is het mijn passie om vernieuwende muziekstijlen te ontwikkelen zoals fusion van Klassiek, Hiphop, Jazz, R&B en Pop.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Mijn favoriete stuk blijft altijd Chromatische Fantasie en Fuga van J.S Bach. Dit stuk heb ik veel geoefend in de jaren dat ik zelf nog op de muziekschool zat. Ik heb dit stuk ook op verschillende Concoursen zoals Steinway Concours en Prinses Christina Concours gespeeld. Het brengt goede herinneringen met zich mee en verklankt mijn passie en liefde voor muziek van Bach. 

Waarom geef je graag les?

Met lesgeven kun je een leerlingen meer bijbrengen dan alleen het beoefenen van een instrument. Het doorgeven van kennis en ervaring als musicus aan de volgende generatie is op zich al iets moois, maar voor mij is lesgeven meer dan dat. In mijn lessen zitten vaak principes en levenslessen verwikkeld die ik meegeef aan mijn leerlingen. Hiermee wil ik ook bijdragen aan een klein stukje karaktervorming van onze volgende generatie.


Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Ik heb een leerling die midden in z’n puberteit zit. We zijn in de loop van tijd elkaar als meer dan leerling en docent gaan zien. Onze verhouding heeft een soort broederschapsband aangenomen waarin ik soms de rol van een oudere broer/mentor aanneem. Met het piano spelen geef ik hem ook veel principes mee, zoals hard werken, discipline, het behouden van een winnaarsmentaliteit, vasthouden en trouw blijven aan wie je bent en om nooit op te geven je ambities na te jagen. Naast Klassiek en Jazz piano, heeft hij ook een enorme passie voor rappen. Ik bemoedig ondersteun hem, ook daarin het beste uit zichzelf te halen. Op een keer had hij meegedaan aan een talentenjacht voor jonggetalenteerde rappers. Uiteindelijk heeft hij deze gewonnen en mocht hij een optreden geven in de grote zaal van het concertgebouw. Ik weet nog hoe blij en enthousiast hij me dit kwam vertellen en het maakte me oprecht gelukkig, vooral omdat je hart voor zo iemand hebt en het ook goed doet als je ziet dat de principes die je ze meegeeft, vrucht dragen in hun leven. 

Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Ik houd de ouders altijd goed op de hoogte van alle ontwikkelingen. Het is mijn gewoonte na de les ze een korte rapportage van de les te geven met het huiswerk en de dingen waar ze op moeten letten.

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als ik zie dat mijn leerlingen winnen in het leven en succes ondervinden. Maar ook de simpele momenten wanneer je pret hebt met elkaar of om iets moet lachen kunnen veel met je doen.    

Opleiding

Wat: Ik ben een Klassiek geschoold concertpianist, afgestudeerd van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Geeft les in de talen: Engels en Nederlands

Ik werk als zelfstandige docent bij Muziekschool Amsterdam
Kvk: 
71217177