FVS_5252-samenspel-les-blokfluit-jeugd-horizontaal.jpg

Charlotte Oord

docent blok,- en dwarsfluit

Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?

Ik ben geboren in Hoorn, waar ik al op mijn 6de al ben begonnen op de muziekschool met het spelen van dwarsfluit. Na een project met een groot orkest wist ik zeker dat ik naar het conservatorium wilde gaan. Ik ben in 2012 verhuisd naar Enschede en heb hier klassiek dwarsfluit gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik kennis gemaakt met het lesgeven en ben hier niet meer mee gestopt, dit was zo ontzettend leuk om te doen! Ik heb in Enschede heel veel ervaring opgedaan met het geven van dwarsfluit- en blokfluitlessen op muziekscholen maar ook op basisscholen. In 2020 ben ik weer terug verhuisd naar Noord-Holland en ga ik hier mooi verder met het lesgeven!

Kun je iets vertellen over de manier waarop je les geeft?

In mijn lessen krijgt de leerling alle ruimte voor eigen inbreng en voorkeur voor stijlen. Een goede technische basis vind ik wel erg belangrijk, daarom zal dit ook veel in de les naar voren komen. Dit wordt wel gedaan aan de hand van muzikale en leuke stukken, zodat het zeker geen saaie les wordt! Samen spelen is ontzettend leuk, daarom gaan we in de lessen ook vaak samen spelen, bijvoorbeeld met piano of dwarsfluit.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik ben van mezelf rustig en geduldig, hierdoor zal er voor de leerling een ontspannen en veilige sfeer zijn in de les. Ik ben ook altijd erg enthousiast over verschillende muziek, en kan hier ook veel over vertellen. Samen spelen vind ik ontzettend leuk, en daarom probeer ik altijd op voorspeelmomentjes leerlingen samen te laten spelen, ook met andere instrumenten!

Wat doe je buiten de muziekschool?

Ik geef nog op verschillende locaties dwarsfluitlessen. Naast het lesgeven en zelf muziek maken, houd ik ervan om met mijn hond mooie wandelingen te maken.

Waarom geef je graag les?

Ik vind het heel mooi om te zien wat een leerling in een aantal weken kan bereiken. Elke leerling gaat ook op zijn eigen manier vooruit, en daardoor wordt lesgeven nooit saai.

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Ik vind heel veel muziek mooi, maar mijn favoriete stuk om te spelen is toch wel Syrinx van Claude Debussy. Met dit stuk heb ik geleerd hoe het is om een stuk echt over te kunnen brengen op het publiek. Er zit zoveel emotie in en het raakt me elke keer als ik het speel en hoor.

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Ik heb een keer een stuk gegeven aan al mijn leerlingen om samen te gaan spelen tijdens een concert. Van de absolute beginner tot de ver vergevorderd deden mee. Ik vond dit ontzettend mooi om te zien hoe ze samen het stuk speelden! Verder heb ik ook een keer met een leerling de hele les de slappe lach gehad.. De cd bij het stukje wat we speelden maakte hele rare geluiden, en we hebben de rest van de les heel veel moeite gehad om door te kunnen spelen omdat we de hele tijd moesten lachen, haha!

Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Bij de jongste leerlingen zie en spreek ik de ouders vaak wel voor of na de les. Bij de ouders die ik niet zo vaak zie, vraag ik van tijd tot tijd even hoe het gaat. Dit kan via de mail, maar ook via de app of even bellen. Ouders zijn ook altijd welkom om even een berichtje te sturen of langs te komen als ze graag wat willen weten!

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als ik zie dat een leerling plezier heeft in het maken van muziek en vol inspiratie weer naar huis gaat. Niks is mooier dan een blije leerling die muziek aan het maken is!

opleiding

Wat: Ik heb klassiek dwarsfluit  gestudeerd op het conservatorium in Enschede.

Geeft les in de talen: Nederlands, Engels, Duits.