FVS_1095-Vocalirious-samenspel-docent-zang-pop-jongeren-horizontaal.jpg

Carmen Gomes

docent zang

“Ik vind het mooi om een leerling net dát bouwsteentje aan te reiken waardoor hij verder komt.”

Vertel eens over je zangcarrière?

Als kind van drie hoorde je me al van verre aankomen vanuit het kinderzitje achterop de fiets van mijn moeder. Ik zong de hele weg, altijd en overal. Inmiddels heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt en geef ik zangcoaching en leid ik negen zanggroepen bij Muziekschool Amsterdam. Daarnaast ben ik jazz-zangeres en componiste.

Op welke manier geef je les?

Zangcoaching
Tijdens de zangles werken we samen aan je zangtechniek en leer ik je dit direct toe te passen. We ontwikkelen je gehoor, muzikale vaardigheden, ritmiek en harmonie. We werken aan frasering en aan interpretatie; een nummer iets meegeven waardoor je er je eigen stempel op drukt. We oefenen de liedjes die jij graag zingt en je treedt meerdere keren per jaar op. In groepjes van twee of solo, leer ik je de basisvaardigheden voor een leven lang zangplezier!

Popzanggroepen
Als je graag samen zingt kun je je aanmelden voor één van mijn popzanggroepen. Het plezier in samen zingen staat voor mij altijd op nummer één. Maar we houden ons ook bezig met het ontwikkelen van een ontspannen zangstem. Zo besteed ik aandacht aan je techniek en gehoor. In een zanggroep sta je samen sterk en zing je de sterren van de hemel. Met je groep kies je nummers die je wilt leren zingen en samen bereiden we optredens voor in een theater. Verschillende groepen hebben bijvoorbeeld al opgetreden in Paradiso en het Ostade theater.

Wat doe je buiten de muziekschool?

Ik zing in mijn band Carmen Gomes inc. waarmee ik al dertien cd’s opnam. Dit jaar komt er een nieuwe cd uit. We speelden onder andere op het Copenhagen Jazzfestival en op het Yokohama festival in Tokyo. In Nederland staan we op jazzfestivals en in theaters en clubs. Ik heb als zangeres gewerkt met onder andere Rob de Nijs, Angela Groothuizen, René Froger en Het Goede Doel, Eric Vloeimans en Louis van Dijk. Daarnaast heb ik opnames gemaakt met het Metropole Orkest en speelde ik op het North Sea Jazz Festival.

Enkele recensies over Carmen

“…Gomes heeft een bevallige, bluesy stem, die balanceert tussen sensuele overgave en beheersing. (E. van den Berg - De Volkskrant)”

“...En het belangrijkste is misschien nog wel dat ze de blues heeft…in de zin dat haar stembuigingen doordrenkt zijn van alles waar de blues voor staat en dat is geen geringe prestatie.’ (Trouw)”

Waarom geef je graag les?

Het mooiste aan lesgeven vind ik dat ik kinderen mag inspireren en helpen ontwikkelen. Dat ik ze precies dát bouwsteentje aan kan reiken waardoor ze een stap verder komen.


Wat is je lievelingsmoment tijdens het lesgeven?

Dat is het moment als iets wat eerst niet lukte, opeens wel lukt en alles op zijn plek valt.


Hoe ziet het contact met de ouders van een leerling eruit?

Ouders krijgen mijn persoonlijke nummer en emailadres. Zo kunnen we heel makkelijk contact hebben als een ouder een vraag heeft of even iets wilt bespreken.

Wat zorgt ervoor dat je gelukkig wordt van je werk als muziekdocent?

Dat we met ons allen met muziek bezig kunnen zijn. Maar ook het helpen van de kinderen om hen een stapje verder te helpen met het leukste wat ik ken: muziek maken.

opleiding

Wat: zang lichte muziek, uitvoerend musicus en docerend musicus
Waar: Conservatorium van Amsterdam

geeft les in de talen

Nederlands, Engels