FVS_3724 BamBam-samenspel-concert-saxofoon-jazz-jongeren-horizontaal.jpg

Junior Jazz Jam

De Jazz Academie presenteert een nieuwe editie van de Junior Jazz Jam! 


De jazz jam avonden zijn sinds docent Leon van Mil een aantal jaar geleden de eerste sessie organiseerde een groot succes onder muziekschool leerlingen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de leukste avonden van de Jazz Academie waarbij academieleerlingen en andere jonge jazzmuzikanten (van binnen en buiten de muziekschool) elkaar ontmoeten om in een ongedwongen sfeer samen te spelen.

Hoe het werkt

We spelen tijdens de jamsessie zogenaamde standards, dat zijn composities die deel uitmaken van het repertoire van jazzmusici over de hele wereld. Het leeuwendeel van die stukken is van Amerikaanse oorsprong, vandaar dat we ook wel spreken over standards afkomstig uit The Great American Songbook. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken door de naam is dit geen bestaand fysiek boek , maar staat het Great American Songbook meer symbool voor een collectie composities die de meeste jazzmusici kennen. Om het makkelijker te maken heeft Leon een sessieboek gemaakt waar 20 standards in staan waarvan de kans erg groot is dat anderen die ook kunnen spelen. Het sessieboek kan je hier vinden. 

Deze standards gebruiken we vervolgens om te improviseren. Eerst wordt de standaard melodie gespeeld, en daarna gaan we over het vastliggende schema een nieuwe melodie improviseren. Hier worden je skills veel beter door, want je leert welke noten je wel of niet op bepaalde akkoorden kan spelen en leer je om met deze kennis ter plekke een nieuwe melodie te bedenken.

Het is dus niet zo dat jazzmusici gewoon hun instrument aan hun mond of handen zetten en zomaar wat beginnen te toeteren en slaan, het stuk is de basis waar je je eigen ideeën aan kan ophangen. De beste jazzmuzikanten kunnen daarom vaak een stuk al aan de akkoorden herkennen zonder dat ze de melodie gehoord hebben!

 

praktische informatie

Voor wie: alle jazzacademieleerlingen en andere nieuwsgierige muzikanten
Datum: 13 mei
Tijd: 19:30 - 21:45
Locatie: Nieuwe Kerkstraat 122
Entree: gratis